Maść ichtiolowa i maść cynkowa - skuteczny sposób na wypryski skórne i trądzik

Która z nas by nie chciała idealnej, gładkiej cery bez wyprysków i krostek? Niestety przy zmianach cyklu menstruacyjnego czy stresie na skórze pojawiają się czasem krostki ropne, pryszcze. Zazdroszczę dziewczynom, które nie mają tego problemu :) Odkryłam jednak dwie maści, które choć trochę go niwelują: ichtiolową i cynkową.

Opinia Kokoszki:

Maść ichtiolowa (maść z sulfobituminianem amonowym)
Zacznę od tego, że moja cera jest mieszana. Czyli dosyć sucha skóra na policzkach i pod oczami, a na czole, nosie i brodzie z tendencją do wyprysków i przetłuszczania się. Jako nastolatka, w okresie dojrzewania miałam spory problem z trądzikiem. Wizyta u dermatologa i mazidła z antybiotykiem szybko załatwiły sprawę :) Teraz np. przy zbliżającym się okresie też występują u mnie krostki najczęściej ropne, najbardziej problematycznym miejscem jest broda. Jednak mam na to swoje sposoby :)
Z pomocą przychodzi najpierw maść ichtiolowa, którą poleciła mi niegdyś moja przyjaciółka. Maść ta ma właściwości bakteriostatyczne i jej głównym zadaniem jest ułatwienie odchodzenia ropy. Najprościej mówiąc, gdy posmarujemy ropny wyprysk maścią ichtiolową, to ropa sama z niego wypłynie, bez wyciskania i męczenia się. Oczywiście ten proces nie następuje od razu. Maść musi być kilka godzin na wyprysku, a najlepiej jest posmarować go na noc i zakleić to miejsce plasterkiem. Maść ma bowiem ciemnobrunatny kolor i bardzo ciężko ją sprać. Głównym składnikiem maści jest ichtiol, który zawiera związki siarki i ma dosyć nieprzyjemny, duszący zapach przypominający topiący się asfalt. Woń nie należy do najprzyjemniejszych... jednak warto to przecierpieć dla późniejszego efektu. Naprawdę maść wyciąga całą zawartość syfka. Gdy zmyjemy maść nie ma śladu po ropnym wyprysku, tylko zaczerwienione miejsce.


Maść ichtiolowa

Ichtiol ma właściwości bakteriostatyczne, ściągające i przeciwzapalne. Maść jest delikatna i nie powinna podrażniać skóry.
Ja kupiłam maść ichtiolową z firmy HASCO-LEK w aptece za niecałe 2 zł, pojemność 20 g. Maść starcza na bardzo długo. Jest wiele firmy, które produkują tę maść.

Opis producenta:

Działanie: ściągające, przeciwbakteryjne o słabym działaniu; zewnętrznie. Wskazania: w wyprysku, czyraczności, trądziku jako środek bakteriostatyczny oraz ułatwiający odchodzenie ropy. Dawkowanie: lek stosuje się na skórę. Zwykle 1-2 razy dziennie nakładać maść na chore miejsca skóry. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Nie stosować na uszkodzoną skórę. Działania niepożądane: preparat słabo drażni skórę.

Skład maść ichtiolowa:

Ichtiol (Ammonii bituminosulfonas), lanolina (lanolin), wazelina żółta (Vaselinum flavum).

NASTĘPNIE, PO LIKWIDACJI SYFKA MAŚCIĄ ICHTIOLOWĄ MUSIMY COŚ ZARADZIĆ NA ZACZERWIENIONE, PODRAŻNIONE MIEJSCE PO WYPRYSKU. NAJLEPIEJ JE PODSUSZYĆ I TU Z POMOCĄ PRZYCHODZI MAŚĆ CYNKOWA.

Opinia Kokoszki:

Maść cynkowa (Zinci oxidi unguentum)
Głównym składnikiem maści jest tlenek cynku, który ma właściwości wysuszające. Maść stosuje się przy trądziku, stanach zapalnych skóry i otarciach jako środek wysuszający. Gdy zastosuję najpierw maść ichtiolową, a następnie cynkową to praktycznie nie ma śladu po wyprysku. Trzeba niestety poświecić temu trochę czasu. Najpierw kilka godzin pierwszej maści, następnie parę godzin drugiej. Jednak efekt jest zadowalający. Zwłaszcza gdy wyskoczy nam jakaś niespodzianka na skórze dzień przed jakimś wielkim wyjściem. Mamy wtedy szansę na pozbycie się nieproszonego gościa na twarzy :)


Maść cynkowa

Maść cynkowa jest świetna do walki z trądzikiem. W ogóle brak cynku w organizmie może prowadzić do wyprysków na skórze i ciele. Dlatego osoby ze skłonnością do trądziku, wyprysków skórnych nie powinny zapominać o diecie bogatej w cynk. Ilość cynku w organizmie jest niewielka, ale w większości znajduje się on kościach, włosach i skórze. Brak cynku może objawiać się również łamliwością i wypadaniem włosów. Najbogatszym źródłem cynku są ostrygi, jednak w Polsce mało kto w ogóle je takie przysmaki :) Oprócz tego dużą ilość cynku znajdziemy w wołowinie, wieprzowinie, orzechach i wszelkich produktach pełnoziarnistych. Jeżeli ktoś ma problemy z cerą to na pewno kosmetyki z cynkiem mogą mu pomóc. Dlatego zwykła maść cynkowa może zdziałać cuda. Ja aktualnie używam maści z firmy Aflofarm, kosztowała niecałe 2 zł za 20 g tubkę. Tak, więc cena jest śmieszna, podobnie jak maści ichtiolowej. Myślę, że warto wypróbować mój sposób na wypryski, ponieważ jest tani i przynajmniej dla mnie skuteczny. Maść cynkową możemy stosować również solo, smarując syfka. Na pewno się podsuszy i szybciej zniknie.

Opis producenta:

Wskazania: w stanach zapalnych skóry, otarciach naskórka, trądziku, jako środek wysuszający i przeciwzapalny.

Skład maść cynkowa:

Tlenek cynku (Oxidium zinci), Wazelina hydrofilowa (Vaselinum hydrophylicum), Cholesterol (Cholesterolum), Alkohol stearynowy (Stearyl alkohol), Wosk biały (Cera alba), Wazelina biała (Petrolatum album).

Skład: 

Ammonii bituminosulfonas

Ammonii bituminosulfonas - ichtiol, ma właściwości bakteriostatyczne, ściągające i przeciwzapalne, ułatwia wyciąganie ropy, stosowany w dermatologii przy leczeniu schorzeń skórnych.

Lanolin

Lanolin - lanolina, wosk chroniący wełnę owiec przed zamoknięciem. Ma właściwości pielęgnacyjne, dobrze wnika w głąb skóry, zmiękcza. Ma podobny skład do warstwy lipidowej skóry człowieka.

Vaselinum flavum

Vaselinum flavum - wazelina żółta, środek poślizgowy, tworzy nieprzepuszczalną warstwę okluzyjną.

Oxidium zinci

Oxidium zinci - tlenek cynku - działanie antybakteryjne, przyspiesza gojenie ran. Używany jako składnik maści i zasypek leczących różne choroby skóry.

Vaselinum hydrophylicum

Vaselinum hydrophylicum - wazelina hydrofilowa, wchodzi w skład maści aptecznych, jest podłożem do maści ze względu na dużą ilość wosku.

Cholesterolum

Cholesterolum - cholesterol, stosowany zewnętrznie w lecznictwie, jego stosowanie jest bezpieczne, ma działanie natłuszczające, zmiękczające i łagodzące.

Stearyl alkohol

Stearyl alkohol - alkohol stearylowy, alkohol tłuszczowy, emolient, znajduje się w olejach i tłuszczach. Umożliwia powstanie emulsji, nawilża, natłuszcza.

Cera alba

Cera alba - wosk biały, środek poprawiający konsystencję.

Petrolatum album

Petrolatum album - wazelina biała, składnik bazowy maści i kosmetyków, stosowana jako środek poślizgowy.