Składnik, który może uczulać - Czy cocamidopropyl betaine/CAPB czyli kokamidopropylobetaina jest łagodną substancją myjącą?

Ostatnio pod moim wpisem z recenzją lnianej maski Sylveco, jedna z czytelniczek zwróciła mi uwagę, że opisałam cocamidopropyl betaine zawarty w kosmetyku jako bardzo łagodną substancję myjącą. Okazuje się, że kokamidopropylobetaina otrzymała w USA, w 2004 r. tytuł alergena roku, a substancja ta jest uznana bardziej jako średnio drażniąca niż łagodna.
W na polskich stronach internetowych można znaleźć tylko informację o tym, że jest to delikatny środek. Nikt nie wspomina o badaniach amerykańskiej organizacji American Contact Dermatits Society i o problemie alergiczności betainy kokamidopropylowej...

Kokoamidopropylobetaina jest pochodną oleju kokosowego, który jest szeroko stosowany w produktach kosmetycznych, dlatego przyznam, że informacja ta trochę mnie zaskoczyła. Używałam wiele kosmetyków myjących zarówno do twarzy jaki i włosów z tym z składnikiem i nigdy mnie nie podrażniły, nie uczuliły itd. Z tym, że ja nie mam tendencji do alergii. Inaczej może wyglądać sytuacja u alergików lub osób wrażliwych na mocniejsze detergenty itd. W internecie nie ma dużo informacji na ten temat, ale postanowiłam przyjrzeć się temu problemowi bliżej. Zaznaczam, że swoją widzę opieram tylko na opiniach z innych blogów i publikacjach zawartych w necie, a nie na własnych doświadczeniach, ponieważ cocamidopropyl betaine dla mnie osobiście jest bardzo łagodną substancją myjącą.

Czym jest cocamidopropyl betaine? - RÓŻNE ŻRODŁA

COCAMIDOPROPYL BETAINE
Nazwa zwyczajowa: Kokamidopropylobetaina

Opis:
Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. Główne zastosowanie to preparaty myjące.
Działanie kosmetyczne:
Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych
Funkcja w kosmetyku:
Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.
Bezpieczeństwo:
Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze. Dlatego przeprowadzone testy bezpieczeństwa odnośnie tej substancji nie są wystarczające, aby stwierdzić, że kokamidopropylobetaina nie powoduje podrażnień w produktach niespłukiwanych. - źródło kosmopedia.org

Kokamidopropylobetaina – organiczny związek chemiczny z grupy amidów, pochodna betainy. Jest związkiem powierzchniowo czynnym. Stosowany jako składnik szamponów. Otrzymywany w reakcji oleju kokosowego lub uzyskanych z niego kwasów tłuszczowych z dimetyloaminopropyloaminą (DMAPA, Me2NCH2CH2CH2NH2). Powstająca (kokamidopropylo)dimetyloamina jest alkilowana solą sodową kwasu chlorooctowego, dając końcowy produkt. - źródło: pl.wikipedia.org

Opinia Doktora Henryka Stanisława Różańskiego i INNE NAZWY POD JAKIMI KRYJE SIĘ Cocamidopropyl betaine: (CAPB), ocoyl amide propyldimethyl glycine, coconut oil amidopropyl betaine, tegobetaine L7, N-cocamidopropyl-N,N-dimethylglycine hydroxide
Cocamidopropyl betaine Jest to detergent anionowy, podstawa płynów kąpielowych, żeli do kąpieli, szamponów i mydeł w płynie. Jeżeli występuje samodzielnie w produkcie wówczas nie jest szkodliwy. Jednakże w połączeniu z sodium lauryl sulfate (itp.) powoduje przesuszenie skóry, łupież, wypryski na skórze owłosionej i alergiczne zapalenie skóry. - źródło: luskiewnik.strefa.pl

To jak to jest z tym cocamidopropyl betaine -  CAPB?

Spotkałam się z wieloma opiniami blogerek, które faktycznie mają uczulenie na kosmetyki z cocamidopropyl betaine objawiające się wzmożonym wypadaniem włosów, podrażnieniem skalpu, łupieżem, wypryskami czy swędzącą skórą głowy. Z niektórych źródeł wynika, że kokamidopropylobetaina wywołuje alergię dopiero w połączeniu z innymi mocnymi substancjami np. SLS.

Oczywiście nie wykluczam i nie podważam tego, że kogoś może uczulać ta substancja, ale z drugiej strony nie jest powiedziane, że to na pewno ten składnik wywołuje alergię. Być może w tych kosmetykach powielała się jakaś inna substancja, która jest winowajcą. Tak naprawdę dosyć ciężko jest określić co dokładnie nas uczula w danym produkcie. Żeby to całkowicie i realnie ocenić trzeba by wziąć osobno każdy składnik i zastosować go oddzielnie na skórę.

Osobiście uważam, że problem cocamidopropyl betaine jako alergenu trzeba poruszyć i nagłośnić, ponieważ jest to substancja zawarta w wielu szamponach promowanych jako delikatne (w tym kosmetyków dla dzieci). Wiele początkujących włosomaniaczek odrzuca wszelkie produkty z SLES, SLS czy ALS i może się zdziwić czemu łagodny szampon je uczula... Dlatego najważniejsza jest wiedza, świadomość i po prostu przetestowanie na sobie czy jakiś produkt z danym składnikiem nam szkodzi. Każdy z nas jest inny. Ja osobiście bardzo lubię kosmetyki do mycia z zawartością kokamidopropylobetainy, dla mnie jest to łagodny detergent, który nie robi mi krzywdy. Warto jednak wziąć ten temat pod uwagę i przeanalizować składy swoich kosmetyków, jeżeli zauważamy u siebie jakieś problemy np. ze skórą głowy.

Komentarze

O tym składniku mądrze jest napisane na stronie: http://naturalnadusza.blogspot.com/2015/01/bac-sie-czy-sie-nie-bac-cocam...
Znajdujq się tam również komentarze osób uczulonych. Jak jedna pani napisała: lauramidopropyl betaine - substancję podobną do cocamidopropyl betaine. Kokos itp. nie są problemem. Uczula raczej 3-(dimetyloamino)propyloamina, która stanowi drugi składnik przy produkcji tej substancji. Tak przynajmniej wyszło mi na testach alergicznych.

Dodaj komentarz

ACM (3) Alterra (2) Ampułka (6) Anwen (3) Aptekarz (1) Artego (10) Artykuł sponsorowany (1) Ava (2) B&V (1) Babuszka Agafii (7) Baikal Herbals (1) Barwa (3) Batiste (2) Bayer (1) beautycycle (1) Be Beauty (1) bez spłukiwania (1) Biały Jeleń (3) Bielenda (2) BIO (1) Bioetika (4) Biolaven (2) Bioselect (1) Biosilk (2) Biotter (1) Biovax (9) Carin (1) Cece (1) Cera Plus Solution (2) Cien (1) Deba Biovital (1) Dermika (1) Dr Beta (2) Ecolab (3) Elfa Pharm (1) Elia (1) Equilibra (6) Eveline (2) Farmona (4) Fitokosmetik (5) Fitomed (4) Floresan (1) Floslek (1) Gal (3) Garnier (1) Gliss Kur (1) GO Cranberry (1) Green Pharmacy (3) Green Style (1) henna (22) Herbapol (1) Isana (1) Joanna (1) Kallos (4) Kemon (1) Khadi (13) Koloryzacja (28) Kulpol (2) La Luxe (1) La Roche-Posay (6) LashVolution (2) Lass Naturals (4) Leśny Zielarz (1) Lidl (1) Loreal (2) Love2mix Organic (4) Lęk przed krwią (3) makijaż (1) Marion (7) Maska do włosów (51) Mgiełka (4) Mila (6) Montibello (7) Mysterium (1) Mythos (2) Naked Hair Challenge (1) Nami (3) Natura Estonica (1) Natura Siberica (3) Natur Vital (2) Nivea (5) NOVA (1) Nutrilite (1) Nymphes (1) Odżywka do włosów (42) Olej (19) Olivaloe (2) Olivellenic Organics (2) Olive Way (1) Olivia Garden (2) Organic Shop (1) Organicum (1) Organique (1) Orientana (5) Paul Mitchell (6) Peeling skalpu (3) Pharmaid (1) Pielęgnacja twarzy (50) Pilomax (2) Planeta Organica (10) Polin (1) Produkt niesilikonowy (53) Produkt silikonowy (56) Professional Line (1) Półprodukt (14) Płukanka (4) rzęsy (1) Satinique (1) Seboradin (2) Selective Professional (1) Serum do włosów (18) Sesa (2) Smooth (1) Suchy szampon (4) Suplement diety (18) Sylveco (10) Szampon delikatny (23) Szampon oczyszczający (11) szczotka (3) TianDe (5) Trądzik (15) Urodziny (3) Urtekram (1) Vichy (1) Vitapil (1) wakacje (12) Wcierka (21) WS Academy (1) Włosy Plus Solution (1) Yves Rocher (2) Ziaja (6) Zioła (2)