Składy kosmetyczne

W bazie znajduje się opis dla 1358 składników kosmetycznych.
sortuj malejąco
+ energizer woda 1.8%

- kliknij w link, żeby zobaczyć dokładną analizę składu utleniacza 1,8% - klik!

03PL001

03PL001 - składnik niezidentyfikowany.

1-NAPHTHOL

- substancja barwiąca stosowana w farbach do włosów, szamponach, płynach do mycia, pastach do zębów. Może powodować podrażnienia.

2-AMINO-3-HYDROXY PYRIDYNE

- barwnik syntetyczny stosowany w farbach do włosów.

2-AMINO-4-HYDROXYETHYLAMINO ANISOLE SULFATE

- składnik trwałych farb, tworzy z inymi związkami trwały barwnik wnikający do wnętrza włosa. Uznany za bezpieczny.

2-Bromo-2 Nitropropane-1 3-Diol

- konserwant, uniemożliwia rozwój mikroorganizmom w kosmetyku.

2-bromo-2-Nitropropane-1

2-bromo-2-Nitropropane-1 - bronopol, konserwant, uniemożliwia rozwój mikroorganizmom w kosmetyku.

2-Bromo-2-Nitropropane-1 3-Diol

- konserwant, uniemożliwia rozwój mikroorganizmom w kosmetyku.

2-Bromo-2-Nitropropane1 3-diol

- konserwant, uniemożliwia rozwój mikroorganizmom w kosmetyku.

2-METHYLRESORCINOL

- barwnik stosowany w farbach do włosów. Nie znalazłam o nim szczegółowych informacji.

2-oleamido-1 3-octadecanediol

2-oleamido-1,3-octadecanediol - tłuszcz pochodzenia naturalnego (roślinnego), właściwości emulgujące, kondycjonujące. Nadaje smarowność kosmetykowi, sprawia, że jego konsystencja jest stabilna. Redukuje czerwone pozapalne ślady i zapobiegający pozapalnej hiperpigmantacji.

3-Diol

3-Diol - konserwant.

4-AMINO-2-HYDROXY TOLUENE

- barwnik stosowany w farbach do włosów, rzęs i brwi.

4-CHLORORESORCINOL

- barwnik wykorzystywany w permanentnych farbach do włosów, odpowiedzialny za trwałość koloru.

4-Hydroxypropylamino-3-Nitrophenol

- syntetyczny składnik stosowany do komponowania farb do włosów.

Abies Sibirica Needle Extract

- ekstrakt z igieł jodły syberyjskiej, działa antybakteryjnie, pobudza krążenie.

Abies Sibirica Oil

- olej z jodły syberyjskiej. Działa antybakteryjnie, pobudza krążenie.

Abrus Precatorius

Abrus Precatorius - modligroszek różańcowy, bogaty w bioflawonoidy (przeciwutleniacze), które chronią przed szybszym starzeniem. Zapobiega wypadaniu włosów.

Acacia Concinna

- ekstrakt z orzechów Shikaki. Ma działanie przeciwłupieżowe, wzmacnia cebulki włosowe i włosy, nadając im połysku, pobudza do wzrostu. Oczyszcza włosy, nie naruszając warstwy lipidowej włosów. Jest stosowany jako środek myjący przez indyjskie kobiety.

Acacia Concinna (Shikakai)

Acacia Concinna (Shikakai) - ekstrakt z orzechów Shikaki. Ma działanie przeciwłupieżowe, wzmacnia cebulki włosowe i włosy, nadając im połysku, pobudza do wzrostu. Oczyszcza włosy, nie naruszając warstwy lipidowej włosów. Jest stosowany jako środek myjący przez indyjskie kobiety.

Acacia Concinna Fruit Powder

puder z orzechów Shikaki. Ma działanie przeciwłupieżowe, wzmacnia cebulki włosowe i włosy, nadając im połysku, pobudza do wzrostu. Oczyszcza włosy, nie naruszając warstwy lipidowej włosów. Orzechy te są stosowane jako środek myjący przez indyjskie kobiety.

Acacia Farnesiana Extrakt

Acacia Farnesiana Extrakt - Akacja Farnesa, ma olejki eteryczne używane często do perfum. Również zastosowanie przy bardzo suchej skórze, oparzeniach i wypryskach skórnych.

acer saccharum extract

acer saccharum extract - wyciąg z klonu srebrzystego, zawiera mono- i disacharydy, sole mineralne oraz witaminę C. Ma działanie nawilżające.

Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester

- lipopeptyd, który stymuluje syntezę kolagenu, intensywnie nawilża i polepsza mikrokrążenie. Działa przeciwzmarszczkowo. Wyraźnie odmładza skórę poprzez zwalczanie oznak starzenia. Poprawia zwięzłość, elastyczność i nawodnienie skóry.

Acetyl Tributyl Citrate

Cytrynian acetylotributylu znajduje głównie zastosowanie jako zmiękczacz dla tworzyw sztucznych. Używany także jako emulgator dla maści, jest substancją tworzącą ochronny, stabilny film na skórze, włosach, paznokciach.

Acetyl Triethyl Citrate

Substancja ciekła używana jako zapach lub emulsja zapachowa. Jest również uplastyczniaczem lub rozpuszczalnikiem nośników dozwolonym w: dodatkach do żywności oraz materiałów mających kontakt z żywnością,medycynie, farmaceutyce, polimerach (szczególnie celulozy), sprayach do włosów i w aerozolach. Acetyl Triethyl Citrate jest substancją tworzącą ochronny, stabilny film na skórze, włosach, paznokciach.

acetyl tyrosine

- aminokwas o działaniu odżywczym.

Acidum boricum

Acidum boricum - kwas borowy, potocznie kwas borny. Występuje w przyrodzie jako minerał. Obecny w soli morskiej lub roślinach. Rozpuszczalny w wodzie.  Ogranicza rozwój mikroorganizmów, dzięki czemu niweluje przykry zapach np. stóp. Regulator pH. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

acorbyl palmiate

- Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach do opalania.

Acorus calamus

Acorus calamus - tatarak zwyczajny, działanie przeciwłojotokowe i przeciwłupieżowe. Pobudza krążenie, dzięki czemu przyśpiesza porost włosów i zapobiega ich wypadaniu.

Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer

- zagęstnik, stabilizujący emulsję, tworzy film na skórze/włosach, daje na skórze uczucie jedwabistości i miękkości.

Acrylamidopropyltrimonium chloride/acryles copolymer

- przedłuża trwałość kosmetyku, poprawia konsystencję. Głównie stosowany w kosmetykach do włosów, zostawia film na włosach, zmiękcza, wygładza.

acrylate crosspolymer

acrylate crosspolymer - działanie kondycjonujące, wygładzacz, zmiękczacz.

Acrylates Copolymer

Acrylates Copolymer - przedłuża trwałość kosmetyku, poprawia konsystencję. Głównie stosowany w kosmetykach do włosów, zostawia film na włosach, zmiękcza, wygładza.

Acrylates/C 10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer

- zagęstnik, nadaje pożądaną konsystencję kosmetyku, stabilizator emulsji.

acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer

acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer - substancja kondycjonująca, filmotwórcza, zmiękczająca. Ogranicza odparowywanie wody. W kremach, balsamach zwiększa lepkość i smarowność kosmetyku. Stosowana do produktów stylizacyjnych do włosów nadaje im połysk.

Acrylates/Dimethicone Copolymer

- regulator lepkości kosmetyku/lekki silikon, zmywalny za pomocą delikatnych detergentów.

acrylates/steareth-20 methyacrylate copolymer

- reguluje lepkość kosmetyku.

Acryles Stearetch-20

- regulator lepkości.

Acryles/Beheneth-25 Methacrylate Copolymer

- regulator lepkości.

Adansonia Digitata (Baobab) Fruit Extract

- ekstrakt z owoców baobau - bogactwo wszelkich witamin i minerałów. Dla przykładu: Owoce baobabu zawierają: 6 x więcej przeciwutleniaczy niż jagody, 6 x więcej witaminy C niż pomarańcze, 6 x więcej potasu niż banany, 2 x więcej wapnia niż mleko. Ma właściwości odżywcze i nawilżające.

Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil

Olej z baobabu chroni skórę i włosy w skrajnych warunkach atmosferycznych, zarówno letnich jak i zimowych oraz wspomaga ich regenerację i odbudowę. Olej z baobabu zawiera zbliżoną zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, głównie palmitynowego (33%), jednonienasyconych omega-9 (36%) oraz wielonienasyconych, głównie omega-6 (31%). Nasycone kwasy tłuszczowe najdłużej pozostają na skórze, działają ochronnie, zmiękczająco, przyspieszają gojenie się ranek i najlepiej wśród kwasów tłuszczowych chronią przed transepidermalną utratą wody. NNKT omega-9 wykazuje wysoką zgodność z sebum i uzupełnia płaszcz lipidowy naskórka. NNKT omega-6 jest składnikiem cementu międzykomórkowego, przyspiesza odnowę komórkową i reguluje czynność gruczołów łojowych skóry. W oleju z baobabu znajdują się też witaminy A, E i D oraz NNKT omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym.Mieszanina kwasów tłuszczowych różnych rozmiarów zapewnia wielokierunkowe działanie oleju w różnych warstwach naskórka, a dzięki temu olej przynosi ulgę i regenerację nawet skórze mocno przesuszonej a nawilżenie przy regularnym stosowaniu jest długotrwałe.

 

Adipic Acid / Fumaric Acid / Phthalic Acid/ Tricyclodecane Dimethanol Copolymer

Adipic Acid (kwas adypinowy)- zmiękcza, tworzy ochronny film, wykazuje działanie antystatyczne, regulator pH, stabilizuje pH w kosmetykach. / Fumaric Acid - kwas fumarowy, jest kwasem naturalnie występującym w wielu owocach i warzywach. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację cukrów przy pomocy grzybów,
lub też poprzez syntezę chemiczną. Jest częścią metabolizmu w każdej żywej komórce.Używany jako kwas i stabilizator strukturalny w szerokim zakresie produktów. / Tricyclodecane Dimethanol Copolymer - substancja filmotwórcza.

Aesculus hippocastanum extract

Aesculus hippocastanum extract - ekstrakt z kasztanowca zwyczajnego, pobudza krążenie, uszczelnia naczynia krwionośne. Stymuluje cebulki włosowe do wzrostu. Ma działanie przeciwłojotokowe. Stosowany w kosmetykach dla cer naczynkowych oraz do włosów przetłuszczających się.

Aesculus Hippocastanum Seed Extract

Aesculus Hippocastanum Seed Extract - ekstrakt z kasztanowca zwyczajnego, pobudza krążenie, uszczelnia naczynia krwionośne. Stymuluje cebulki włosowe do wzrostu. Ma działanie przeciwłojotokowe. Stosowany w kosmetykach dla cer naczynkowych oraz do włosów przetłuszczających się.

Alanine

- aminokwas.

Alcohol

Alcohol - alkohol, stosowany jako naturalny konserwant, może przesuszać i podrażniać. W kosmetykach aplikowanych na skórę głowy, pomaga przeniknąć substancjom wgłąb skóry.

Alcohol (and) Propylene Glycol (and) Diethyl Phthalate

Alcohol (and) Propylene Glycol (and) Diethyl Phthalate - alkohol, glikol propylenowy (ułatwia przenikanie innych substancji w głąb skóry) i ftalan dietylu (zmienia zapach alkoholu).

Alcohol and Diethyl Phthalatate and Propylen Glycol

Alcohol and Diethyl Phthalatate and Propylen Glycol - alkohol, ftalan dietylu (zmienia zapach alkoholu), glikol propylenowy (ułatwia przenikanie innych substancji w głąb skóry).

alcohol denat

alcohol denat - alkohol, stosowany jako naturalny konserwant, może przesuszać i podrażniać. W kosmetykach aplikowanych na skórę głowy, pomaga przeniknąć substancjom wgłąb skóry.

Alcohol denat.

alkohol, stosowany jako naturalny konserwant, może przesuszać i podrażniać. W kosmetykach aplikowanych na skórę głowy, pomaga przeniknąć substancjom wgłąb skóry.

Alcohol Dent.

Alcohol Dent. -  alkohol, stosowany jako naturalny konserwant, może przesuszać i podrażniać. W kosmetykach aplikowanych na skórę głowy, pomaga przeniknąć substancjom wgłąb skóry.

algae extract

algae extract - ekstrakt z alg. Algi zawierają witaminy, a także mikro i makroelementy (wapń, brom, cynk, jod, żelazo, miedź, magnez i mangan) oraz proteiny, lipidy i polisacharydy. Hamują proces starzenia (działanie przeciwrodnikowe), ujędrniają, nawilżają, regenerują, kondycjonują, poprawiają mikrokrążenie krwi, wzmacniając naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie.

Alkylamidopropyl Betaine

Alkylamidopropyl Betaine - powoduje utrzymanie wilgoci.

Allantoin

Allantoin - alantoina, działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, stymuluje proces gojenia ran, nawilża.

Allium Cepa (Onion) Root Extract

- Wyciąg z łupin cebuli, ma działanie dezynfekujące, wzmacniające, zawarta w nim siarka ogranicza przetłuszczanie się włosów.

Allium Cepa(Onion) Root Extract

- Wyciąg z łupin cebuli, ma działanie dezynfekujące, wzmacniające, zawarta w nim siarka ogranicza przetłuszczanie się włosów.

Allium Sativum (Garlic Extract)

- ekstrakt z czosnku. Działanie antybakteryjne, stosowany na skórę głowy pomaga w walce z wypadaniem włosów, Czosnek zawiera allicynę – siarkowy związek ulatniający się w momencie, gdy tniemy czy rozgniatamy ząbek czosnku. Allicyna nie jest jedyną substancją, która warunkuje dobroczynny wpływ czosnku na kondycję włosów. Obecne są także liczne minerały, od których uzależnione jest zachowanie prawidłowej struktury włosa. Należą do nich przede wszystkim siarka, miedź i cynk. Ich niedobór bardzo negatywnie odbija się na zdrowiu i wyglądzie pasm. Zawierające siarkę aminokwasy – cysteina i metionina – stanowią podstawowy budulec keratyny, czyli białka tworzącego łodygę włosa. Wspomnieć należy o istnieniu tzw. mostków dwusiarczkowych, wiązań w obrębie struktury białkowej włosa, decydujących o jego sprężystości. Od miedzi zależy ilość tych mostków i to, czy będą prawidłowo uformowane. Co więcej, niedobór miedzi prowadzi do zaburzenia procesu wytwarzania melaniny, a tym samym – może skutkować „odbarwieniem” pasm. Niebagatelna jest również rola cynku, który decyduje o przebiegu procesu podziału komórek w obrębie macierzy włosa. Jeśli proces ten nie przebiega prawidłowo, pasma są osłabione i łamliwe. Czosnek wzmacnia więc cebulki włosów, a to właśnie od stanu cebulek uzależniona jest kondycja pasm. Wyciągi czosnkowe nie tylko dostarczają niezbędnych minerałów, ale również ułatwiają ich wchłanianie – allicyna ma działanie rozgrzewające, pobudzające mikrokrążenie, wspomaga więc odżywienie i dotlenienie cebulek. Z uwagi na swój skład i właściwości czosnek szczególnie polecany jest w przypadku kosmyków osłabionych, wypadających, a nawet przy łysieniu plackowatym.

Almond oil

Almond oil - olej migdałowy, nawilża i natłuszcza włosy, zawiera wit. A, B1, B2, B6, D, E. Daje połysk i miękkość włosom.

Aloe Arborescens Leaf Extract

Aloe Arborescens Leaf Extract - ekstrakt z aloesu drzewiastego, nawilża.

Aloe Barbadensis

Aloe Barbadensis - aloes, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

Aloe Barbadensis (Leaf Juice) Gel

Aloe Barbadensis (Leaf Juice) Gel - żel z liści aloesu, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

Aloe Barbadensis Extract

Aloe Barbadensis Extract - ekstrakt z aloesu, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

Aloe Barbadensis Gel (Aloe Vera)

Aloe Barbadensis Gel (Aloe Vera) - żel z liści aloesu, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

aloe barbadensis leaf extract

aloe barbadensis leaf extract - ekstrakt z liści aloesu, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

Aloe Barbadensis Leaf Extract/aloe vera

- ekstrakt z aloesu, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

aloe barbadensis leaf juice

aloe barbadensis leaf juice - sok z liści aloesu, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

aloe extract

aloe extract - aloes, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

Alpha-Butylene Glycol

- humektant, odpowiada z nawilżenie skóry i włosów.

Alpha-glucan Oligosaccharide

- Naturalny wieolcukier o właściwosciach nawilżających. Otrzymywany enzymatycznie z maltozy.

Alpha-Isomethyl ionone

Alpha-Isomethyl ionone - składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa. Potencjalny alergen.

Althaea Officinalis Extract

Althaea Officinalis Extract - ekstrakt z korzenia prawoślazu, łagodzi podrażnienia, nawilża, przyśpiesza gojenie ran, regeneruje.

Althaea Officinalis Root Extract

Althaea Officinalis Root Extract - ekstrakt z korzenia prawoślazu, łagodzi podrażnienia, nawilża, przyśpiesza gojenie ran, regeneruje.

Alumina

Korund mikrokrystaliczny - kryształ, organiczny związek chemiczny, dokładnie tlenek glinu, jest jednym z najmocniejszych materiałów ściernych. Używany w kosmetologii w jednym z rodzajów mikrodermabrazji (to mechaniczny peeling z użyciem głowicy pokrytej tym kryształem, pozwala na precyzyjne ścieranie wierzchnich warstw naskórka). W kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji domowej przynosi zadowalające efekty złuszczania naskórka.

Aluminum Starch Octenylsuccinate

- sól aluminiowa oktenylobursztynianu skrobii, jest to substancja czynna, która matuje i daje uczucie gładkości. Substancja odpowiadająca za właściwości matujace kosmetyku. Wygładza powierzchnię skóry, absorbuje nadmiar sebum. Tworzy film (może działać komedogennie, czyli zapychac pory i tworzyć zaskórniki). Pełni również funkcję regulatora lepkości. Może wywoływac alergie i podrażnienia.

Amber Extract

- ekstrakt z bursztynu. Bursztyn to naturalny antyoksydant, przyspiesza odnowę komórkową, regeneruje i rozświetla nawet bardzo zmęczoną skórę. Zawiera związki neutralizujące wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się skóry. Bursztyn ma także doskonałe działanie poprawiające kondycję włosów. Kosmetyki z jego dodatkiem wzmacniają cebulki włosów, zapobiegają wypadaniu oraz przetłuszczaniu się włosów. Bursztyn jako naturalny filtr UV, chroni włosy przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Aminomethyl Propanol

- składnik stabilizujący pH kosmetyków. Umożliwia rozpuszczalność w wodzie substancji żywicowych, powłokotwórczych oraz żelujących zarówno syntetycznych, jak i pochodzenia naturalnego.

aminopropyl dimethicone

- polimer silikonowy zmywalny delikatnym szamponem.

Amla

Amla - indyjski agrest, odżywia włosy i skórę głowy oraz zapobiega przedwczesnemu siwieniu.

Amla (Emblica Officinalis Gartn)

- ekstrakt z indyjskiego agrestu, dodany do mieszanki hennowej ochładza odcień brązu spowodowany przez np. Lawsonia Inermis (Henna). Dodatkowo odżywia włosy i skórę głowy oraz zapobiega przedwczesnemu siwieniu. Nadaje włosom blask, wzmacnia, ochrania przed infekcjami skóry, usuwa łupież, przyśpiesza wzrost, zapobiega wypadaniu.

Ammonii bituminosulfonas

Ammonii bituminosulfonas - ichtiol, ma właściwości bakteriostatyczne, ściągające i przeciwzapalne, ułatwia wyciąganie ropy, stosowany w dermatologii przy leczeniu schorzeń skórnych.

ammonium polyacryldimethyltauramide/ammonium polyacryloyldimethyl taurate

- składnik który pomaga stworzenie emulsji, stabilizuje ją, tworzy film na skórze.

Ammonium Glycyrrhizate

- pochodna kwasu glicyretynowego, wykazuje działanie łagodzące, przeciwzapalne.

Ammonium Hydroxide

Ammonium Hydroxide - Wodorek amonu inaczej woda amoniakalna substancja pochodzenia mineralnego. Wodorotlenek amonu to bezbarwna ciecz, o ostrym zapachu. Otrzymywana poprzez rozpuszczenie amoniaku w zimnej wodzie. W zetknięciu z powietrzem rozkłada się na amoniak i wodę (jest trwała tylko w roztworze wodnym). Składnik dodawany do kosmetyków w celu ustawienia określonej wartości pH i jej stabilizacji (np. w preparatach do farbowania włosów czy trwałej ondulacji). Często dodawany do kosmetyków zawierających dużą ilość alkoholu, aby uczynić je nie do spożycia. Woda amoniakalna działa na skórę żrąco. Maksymalne stężenie amoniaku nie może przekraczać 6%.

Ammonium Lactate

- mleczan amonu, utrzymuje wilgoć w naskórku - nawilża.

Ammonium Lauryl Ether Sulphate

Ammonium Lauryl Ether Sulphate - inaczej ALES, detergent/substancja myjąca o średniej delikatności.

Ammonium Lauryl Sulfate

Ammonium Lauryl Sulfate - detergent, substancja myjąca, zaliczana do bardziej delikatnych.

Ammonium Polyacryldimethyltauramide / Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate

Ammonium Polyacryldimethyltauramide / Ammonium Polyacryloyldimethyl Tarurate - składnik który pomaga stworzenie emulsji, stabilizuje ją, tworzy film na skórze.

Ammonium Polyacryldimethyltauramide/Ammonium Polyacryloyldimethyl Turate

- składnik który pomaga stworzenie emulsji, stabilizuje ją, tworzy film na skórze.

Amodimethicone

Amodimethicone - przyjazny silikon, usuwany delikatnym szamponem.

Amyl Cinnamal

Amyl Cinnamal - składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen.

Anacyclus Pyrethrum

Anacyclus Pyrethrum - bertram/pierściennik, nadaje włosom miękkość i blask.

Ananas Sativus (Pineapple) Fruit Extract

- Ekstrakt ananasa: stymuluje krwiobieg w naczyniach, wokół cebulek włosowych, co poprawia stan włosów i przeciwdziała wypadaniu oraz normalizuje pracę gruczołów łojowych.

Anemonoides Altaica Extract

- ekstrakt zawilca ałtajskiego.

Angelica Acutiloba Root Extract

- korzeń arcydzięgiela. Arcydzięgiel działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwświądowo. Charakteryzuje sie również działaniem kojącym, odżywczym i regulującym wydzielanie łoju przez skórę głowy.

Angelica Аrchangelica Root Extract

Angelica Аrchangelica Root Extract - ekstrakt z arcydzięgla, posiada działanie przeciwzapalne i przeciwświądowe.

Anthemis Nobilis Flower Extract

- ekstrakt z kwiatów rumianu rzymskiego. Działa przeciwzapalnie i łagodząco, ma silne właściwości regenerujące i nawilżające.

Anthemis Nobilis Flower Oil

Anthemis Nobilis Flower Oil - olej z rumianku rzymskiego, ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, łagodzące, odkażające i uspakajające podrażnioną skórę. Nadaje się do skóry wrażliwej, nie powoduje alergii. Wzmacnia włosy, nadaje im blasku.

Anthemis Nobillis Flower Extract

- ekstrakt z kwiatów rumianu rzymskiego. Działa przeciwzapalnie i łagodząco, ma silne właściwości regenerujące i nawilżające.

Aqua

Aqua - woda.

Strony